ROJSTNI DAN MALO DRUGAČE 

21.01.2013

ROJSTNI DAN MALO DRUGAČE

V minulem letu smo v našem prijateljskem krogu pričeli ceniti drugačne vrednote. Minila so leta, ko je bilo smiselno za rojstni dan podariti darilo lepo zavito v celofan, ki je večinoma romalo na polico, omaro ali pa na kak vrat. Pri vse večjem finančnem pomanjkanju pa smo se odločile, da si namesto materialnih dobrin podarimo večen spomin in nepozabna doživetja. Vsako izmed teh je bilo snovanih predvsem na tem, da je slavljenec občutil, koliko nam pomeni in na tem, da bodo poleg fotografskih spominov, ostali globoko zasidrani v zavesti in srcu.

V začetku letošnjega leta je na vrsto prišla naša Nataša Lokar. Vsem dobro znana je tudi v zavetišču Ljubljana, Društvu za zaščito živali Ljubljana ter društvu Mačjelovka. Vedno smo cenili njeno delo, ki ga opravlja in z veseljem prisluhnili njenim heroičnim zgodbam. Marsikoga med nami je navdihovala, vendar pa žal nimamo vsi enako velike mere, da bi lahko trpljenje teh ubogih živali pustili na stran in pomagali naslednji. Zato smo se odločili, da z zbranim denarjem v njenem imenu nakupimo nekaj nujno potrebne hrane za mucke v zavetišču Ljubljana v njenem imenu. Odzvali so se številni Natašini prijatelji, ki prav tako cenijo njeno delo in so darovali, kolikor so mogli.

Pred nakupom smo se z zavetiščem posvetovali, kakšno hrano najbolj potrebujejo in nakupili specializirano hrano za živali med okrevanjem.

Na dan presenečenje smo preljubo Natašo »ugrabili« in z zavezanimi očmi odpeljali v zavetišče, kjer nas je pričakala skupinica njenih prijateljev, ki so ta dan poleg darila lahko donirali tudi svoj čas. Navdušenje je bilo neprecenljivo, Nataša pa se je hitro zbrala, nam razkazal zavetišče in s pridom porabila naše pridne roke.

Po tem enkratnem doživetju smo s kolegicami enakega menja. Zavetišče je inspiracija, predvsem pa zrcalo ljudi z ogromnim srcem. Stavba predvsem pa prostori za živali so oskrbljeni in urejeni, predvsem pa nudijo tem ubogim živalim to, kar so jim drugi pozabili nuditi. Ko nas je prvi naval čustev minil, smo poprijele za posode in prosto živečim muckam nalile nove sveže vode in nove dozice hrane. Prijetno lenarjenje na zimskem soncu je postalo bolj udobno, ker so dobile sveže dekice in blazinice. Kasneje smo pomagale še pri pospravljanju začasnih domov muck za oddajo, ki pa so nekatere tako prevzele, da je malo manjkalo pa bi katera romala kar v žep.

Prostori so enkratni, vendar pa je občasno slišati klic mucke ali psa, ki bi potreboval družbo ali novi dom. Tu smo se tudi vprašale, zakaj tega ne počnemo večkrat. Enostavno je preveč težko gledati uboge živali, zato toliko bolj cenimo Natašo in ostale prostovoljce, ki nudijo pomoč. Ker smo že ponosne lastnice muc in psov, žal tisti dan ni šla nobena muca ali kužek z nami. Smo pa sklenile, da definitivno prinesemo še kakšno igračko (žogico, frizbi, itd.) ali kako obrabljeno odejo, brisačo, itd., ki jo v zavetišču tako krvavo potrebujejo.

Hvala Zavetišču Ljubljana, da so nam omogočili to donacijo in presenečenje, hvala vam, da ste nam odprli oči in svoj dom.
Hvala tudi Nataši, da namesto nas daruje svoje srce za uboge, pozabljene živali.

Natašine prijateljice


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si