Zavetišče Ljubljana ob svetovnem dnevu živali priporoča čipiranje mačk  

04.04.2021

Četrti april je bil leta 2010 na 1. Konferenci nizozemskih organizacij za živali razglašen za Svetovni dan brezdomnih živali. Njegov poglavitni namen je ozaveščanje o problemu zapuščenih živali, zato na današnji dan vsako leto praznujemo Dan zapuščenih živali.

Že osmo leto ta dan obeležujemo tudi v Zavetišču Ljubljana in ga letos namenjamo predvsem ozaveščanju, saj posvojitve zaradi odloka vlade trenutno niso možne.

V zavetišču Ljubljana smo od odprtja oskrbeli že več kot 30.000 zapuščeni oz. brezdomnih živali.

Samo v letošnjem letu smo v zavetišče sprejeli že 372 mačk. Le 9 (devet!) mačk od vseh 372 sprejetih, je v zavetišče prišlo že čipiranih. Lastnikom smo vrnili le 19 mačk, pri ostalih nismo mogli najti ali ugotoviti lastnikov.

V Zavetišču Ljubljana zato toplo priporočamo čipiranje mačk, čeprav zakonsko ni obvezno.

Mikročip v velikosti riževega zrna se ob čipiranju s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa.

Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija…).

Pri tem je zelo pomebno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi kontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali.

  

Čipiranje ni namenjeno iskanju ali lociranju izgubljene živali, kot nekateri zmotno mislijo, temveč le poizvedbi o lastniku živali. Torej, mikročip ne sporoča lokacije živali.

V primeru izgubljene ali najdene živali lahko veterinar ali zavetišče odčita vstavljen mikročip. Na podlagi kontaktnih podatkov je tako mogoče v kratkem času kontaktirati lastnika in ga obvestiti o najdbi živali.

 

Skoraj neverjetna je zgodba muce Šušu, ki jo je lastnica sicer čipirala, kljub temu pa se je muca izgubila. Lastniki so jo SKORAJ TRI LETA neumorno iskali, leta 2018 pa se je muca znašla v Zavetišču Ljubljana. Ker je imela čip, smo lahko odčitali podatke, poklicali lastnico in ji muco tudi vrnili. Verjetno ne rabimo posebej poudarjati, da sta bili obe presrečni.

 

Ob današnjem dnevu zapuščenih živali Zavetišče Ljubljana priporoča: čimprej čipirajte svoje muce. Če je muca čipirana in pride v zavetišče, vas lahko hitro kontaktiramo in vam muco vrnemo prej kot v 24 urah.

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si