OMEJENO DELOVANJE ZAVETIŠČA LJUBLJANA 

31.03.2021

 

Zavetišče Ljubljana bo v času veljave odloka o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 izvajala le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali.

Vse skrbnike živali naprošamo, da vsako pogrešanje njihove živali takoj javijo zavetišču, na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice), ki bo prijavo zabeležilo v evidenco.

Prav tako vse najditelje živali naprošamo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč vsi predhodno zavetišče obvestijo o najdbi živali na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice). Morda je skrbnik živali le korak, dva vstran.

Vračanje živali nazaj lastnikom bodo potekale po ustaljenem urniku, vsak dan od 8.00 do 19.00. Lastnik živali, ki kaže znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje), ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom, naj ne vstopajo v Zavetišče. Po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali.

Ogledov in posvojitev ne bo. Vse živali v zavetišču, ki so oz. bodo na voljo za posvojitev, so objavljene na spletni strani, kjer si jih vsi zainteresirani lahko ogledajo, in sicer psi TUKAJ na povezavi:  in mačke TUKAJ. Za več informacij o živalih nas lahko pokličete na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 1 za informacije)

V času omejitve gibanja in zbiranja ljudi, bomo začasno ukinili tudi prostovoljno sprehajanje psov. Za sprehode bodo poskrbeli zaposleni v zavetišču.

Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetujemo obisk zavetišča vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

Prosimo, da vstopate na območje zavetišče v skladu z navodili zaposlenih. Ob prihodu v zavetišče vse obiskovalce naprošamo, da se prijavijo na recepciji, kjer bodo zavedeni v seznam obiskovalcev ter prejeli navodila za potek vračanja izgubljene živali. Prosimo, da v objekte vstopate posamezno in samo na poziv zaposlenih.  

Na vhodih v objekte so nameščena razkužila in ob umivalnikih tudi razkužilna mila, katera prosimo uporabite najmanj ob prihodu ter odhodu, po potrebi tudi med postopkom. Razkužila so prav tako na voljo v vseh toaletnih prostorih.

Trenutno ni dokazov, da se hišni ljubljenčki ali druge domače živali lahko okužijo z novim koronavirusom. Tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.  Kljub temu pa mednarodna veterinarska organizacija priporoča:

-          osebe, ki so v karanteni doma oziroma (»self – quarantined«) zaradi pojava okužbe z novim koronavirusom, obdržijo hišne ljubljenčke pri sebi;

-          da mačke (čim dlje) bivajo znotraj bivalnih prostorov in se ne oziroma se manj gibljejo na prostem;

 -          da se o vprašanjih glede okužb živali s koronavirusi posvetujejo z izbranim veterinarjem

-          da se poskrbi za hišne ljubljenčke, če morajo lastniki na zdravljenje v bolnico.

V primeru prijave zapuščene živali okuženega skrbnika prosimo, da obvestite pristojni urad veterinarske inšpekcije (http://www.arhiv.vurs.gov.si/si/o_veterinarski_upravi/organiziranost/obmocni_uradi/ ) oziroma center za obveščanje 112.

O nadaljnjem dogajanju vas bomo obveščali na spletni in Facebook strani Zavetišča Ljubljana.

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si