SPOROČILO ZA JAVNOST - PROSTOŽIVEČE MAČKE NA PODROČJU TOVARNE ROG 

26.01.2021

 

 

 

Zavetišče Ljubljana ujelo in lastnici vrnilo pogrešana mačka ter skrbi za varnost prostoživečih mačk na območju nekdanje tovarne Rog

 

Mestna občina Ljubljana je v torek, 19. januarja 2021 v nekdanji Tovarni Rog začela z izvajanjem rušitvenih del, ki so bila predvidena že dlje časa.

Kmalu po začetku rušitvenih del je bila prejeta prijava, da se v enem izmed objektov, ki je predviden za rušenje, nahajata še dva lastniška mačka. Mačka naj bila zaprta v stavbi, vendar nismo natančno vedeli, kje. Zavetišče Ljubljana se je na poziv Mestne občine Ljubljana nemudoma odzvalo in na teren poslalo intervencijsko ekipo. Po večurnem iskanju smo na območju nekdanje tovarne Rog uspešno ujeli obe pogrešani mački. Ob pregledu in preverjanju lastništva smo ugotovili, da sta obe mački nepoškodovani, čipirani in imata znanega lastnika. Obe mački smo zato neposredno na lokaciji vrnili znanemu lastniku.

 

Na omenjeni lokaciji smo v preteklosti ulovili in po oskrbi v zavetišču v okolje vrnili 9 mačk in sicer eno leta 2008 in osem njih leta 2009. Štiri od omenjenih mačk so se redno zadrževale na območju Roga. Tri (črn samec in želvovinasta ter tribarvna samica) smo že ujeli in so začasno nameščene v zavetišču. Še en črn maček je bil viden, vendar zaradi prostega prehajanja v in iz območja še ni ujet.  Preostalih pet mačk in sicer dva oranžna samca, en tigrast in en oranžno-bel samec ter črno-bela samica se je na območju Roga zadrževalo le občasno oziroma so se večino časa zadrževali na sosednjih lokacijah. Teh mačk v tem času nismo opazili, zato obstaja verjetnost, da na območje Roga ne zahajajo več. Sočasno je bila ujeta tudi sivo-bela mačka (tudi že oskrbljena), ki pa se je sicer zadrževala na sosednji lokaciji.

Podatke o živalih črpamo iz internih evidenc, aplikacije MUCeLJ:

https://www.mucelj.si/  in jih usklajujemo s hranitelji, ki z zavetiščem sodelujejo.

 

 

Za varnost oziroma ulov črnega mačka, kakor tudi ostalih prehodnih prosto živečih mačk bo Zavetišče Ljubljana tudi naslednjih dneh zagotavljalo z neprestano prisotnostjo  osebja zavetišča na lokaciji in sicer v času izvajanja rušitvenih del.

 

Po zaključku rušitvenih del bodo ujeti mački vrnjeni na bližnje lokacije, kjer so se zadrževali že v preteklosti in bodo zanje še naprej v sodelovanju z Zavetiščem skrbeli dosedanji hranitelji.

 

Zavetišče Ljubljana


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si