ZAVETIŠČE LJUBLJANA VOŠČI IN SVETUJE 

24.12.2020

 

Decembra zaradi petard več izgubljenih psov

V zavetišču Ljubljana smo  v preteklosti ravno v decembru in januarju beležili povečan sprejem psov. Slednje potrjuje tudi spodnji graf, ki prikazuje sprejeme psov po mesecih v letih od 2009 do 2016.

 

Graf: sprejem psov po mesecih v letih od 2009 do 2016

 

 

Po naših izkušnjah se v tem času izgubljajo predvsem zaradi pokanja in drugih učinkov pirotehničnih sredstev, ki se intenzivno uporabljajo v tem času. Pirotehnična sredstva pse in tudi druge živali prestrašijo do te mere, da se iztrgajo skrbnikom in pobegnejo.  Drugi razlog, ki je tesno povezan s prvim, pa je varstvo psa pri prijateljih, sosedih ali sorodnikih, ko lastniki odidejo na dopust. Začasni skrbniki psa morda težje obvladajo, so manj pazljivi ali pa se žival preprosto želi vrniti domov.

V Zavetišču Ljubljana zato vsem lastnikom še vedno priporočamo, da psa, v primeru načrtovane odsotnosti, naprej navadite na okolje, v katerem bo začasno bival. Psa predhodno seznanite z začasnim skrbnikom, začasnega skrbnika pa opozorite na morebitne posebnosti vašega ljubljenca. Prav tako je pomembno, da začasnemu skrbniku predate potni list in napišete pooblastilo za začasno oskrbo. Seznanite ga tudi, kako naj ravna v primeru izgube psa, in sicer naj ob vsaki izgubi takoj pokliče pristojno zavetišče. Pred odhodom na počitnice je priporočljivo, da kot lastnik psa pri veterinarju tudi preverite, če je pes primerno označen (mikročipiran). Tako bo namreč vračanje morebiti izgubljenega psa precej manj zapleteno.

V zadnjem obdobju je steklo veliko akcij osveščanja javnosti proti pirotehničnim sredstvom, ena takih akcij je tudi akcija Agencije TAM TAM. Z agencijo sodelujemo tudi v zavetišču in podpiramo glas proti prosti rabi pirotehnike. Ogromno pa je prispevala zainteresirana javnost. Vsako leto je več ozaveščenih posameznikov, ki namesto za pirotehniko denar darujejo za zapuščene živali.

Čeprav je strah pred petardami velikokrat težko povsem odpraviti, lahko skrbniki živali z določenimi ukrepi pripomorejo k zmanjšanju stresa. To velja tako za lastnike, kot začasne skrbnike psov:

#1 V domovanju živali pripravite varno zavetje, kamor se lahko skrije, se počuti varno. Pse, ki sicer živijo zunaj na vrtu, umaknite v hišo. Izberite miren, temen prostor, ki je zvočno čim bolje izoliran. Na oknih zagrnite zavese ali spustite žaluzije, saj se mnogi psi vznemirijo že samo ob svetlobnem blisku raket. Prižgite televizijo ali radio in glasnost nekoliko povečajte. Psa na silvestrovo utrudite z aktivnostjo, ki jo ima rad, nato pa mu ponudite nekaj dobrega za glodanje. 

#2 Živalim omogočite vašo bližino, predvsem na silvestrovo naj ne bodo same doma. Ob poku jih ne tolažite, saj s tem potrjujete njihovo vedenje in strah samo še povečujete. Živali raje zamotite z igro, triki ali kakšnimi vajami oziroma drugo pozornostjo v kateri uživa. Če se žival ob poku prestraši, ostanite čim bolj mirni in se vedite, kot da se ni zgodilo nič posebnega. 

#3 Za sprehode izbirajte manj obljudene kraje, kjer je verjetnost uporabe pirotehničnih sredstev čim manjša. Daljši sprehod raje opravite v jutranjih urah, ko ljudje običajno še spijo ali so v službah. V večernem času, ko je pokanja več, se za sprehod odločite le, če je res nujno. Na spremembo dnevnega ritma psa privajate postopoma. Priporočeno je začeti že zdaj, saj naenkrat spremenjen ritem tudi deluje nekoliko stresno.

#4 Pes naj bo v času sprehoda ves čas na povodcu. Četudi vas vaš kosmatinec vedno uboga, lahko petarda poči nepričakovano in psa prestraši do te mere, da v paniki zbeži neznano kam. Pred sprehodom tudi preverite opremo (ovratnico, oprsnico, povodec), da je brezhibna. Ob nenadnem odskoku ali močnem potegu prestrašenega psa, lahko poškodovana oprema namreč popusti. Na ovratnico ali oprsnico namestite obesek z vašo telefonsko številko.  

#5 Tudi ko ste zunaj, ob pokanju ostanite čim bolj mirni, ravnodušni, kontrolirani. Ne vznemirjajte sebe, še manj vznemirjanje prenašajte na svojega psa. Psa ne tolažite, crkljajte, temveč se delajte, kot da se ni zgodilo nič posebnega oziroma pozornost usmerite drugam (v igro, vzgojo, ponavljanje vaj in nagrajevanje).  

#6 Če zgornji ukrepi za zmanjševanje stresa ne pomagajo, je priporočljiv obisk veterinarja, ki vam bo svetoval ustrezno pomirjevalno sredstvo. Vendar pa naj bo to res skrajni ukrep.

 

 

Če se kljub vsem preventivnim ukrepom pes pobegne ali izgubi, izgubo čimprej prijavite pristojnemu zavetišču. Če pristojno zavetišče ne obstaja, kontaktirajte pristojno veterinarsko organizacijo.

Podobno je treba storiti tudi, če zapuščeno/izgubljeno žival najdete, saj jo lahko nekdo išče. V okolici domačega kraja in tam, kjer ste psa nazadnje videli, izobesite plakate s sliko in z vsemi potrebnimi podatki. Prav tako o tem obvestite različne radijske postaje in socialna omrežja; kot eno izmed uspešnejših je zagotovo facebook, saj lahko v kratkem času doseže veliko število ljudi.

Če opazite psa, ki izgubljeno tava po ulicah, je velika verjetnost, da se je zaradi poka prestrašil in pobegnil. Psa s pomočjo hrane poskusite privabiti k sebi, ga zadržati (privezati z vrvico) in spraviti na varno. Ponudite mu vodo in poglejte, če ni huje poškodovan. Če na psu opazite značko s podatki, lastnika nemudoma pokličite in obvestite. V kolikor se pes giba po cesti oziroma predstavlja nevarnost, se ne ustavljajte, temveč pokličite 113 in po njihovih informacijah obvestite tudi pristojno zavetišče.

Najdeno žival iz zavetišča prevzame le lastnik ali pooblaščeni začasni skrbnik. Pred prihodom v zavetišče si zato skrbniki živali naj pripravijo ustrezne dokumente, saj bodo morali pred prevzemom predložiti veljavni potni list psa, s katerim bodo dokazali istovetnost živali in lastništvo. Čeprav je situacija že sama po sebi precej stresna, so ti ukrepi nujno potrebni za preprečevanje morebitne nepooblaščene odtujitve živali.

Za konec pa z veseljem sporočamo, da skrbniki živali in tudi vsa javnost navedeno že v veliki meri upošteva. Rezultat je vse manj zapuščenih – izgubljenih psov, kar potrjuje statistika zadnjih dveh let:

Število sprejetih psov ostaja bolj ali manj konstantno čez vse leto oziroma se okrog praznikov ne povečuje več

 

V Zavetišču Ljubljana, ki je bilo  ustanovljeno 4. oktobra 2002, je zapuščenim in izgubljenim živalim zagotovljena pomoč, oskrba in začasna namestitev, dokler se živalim ne najde starega ali novega lastnika. V povprečju oskrbimo od 2.000 zapuščenih živali na leto, doslej smo jih oskrbeli že več ko 32.000. Skrbnikom smo jih vrnili več kot 5.000, oddali v novi dom več kot 10.000 živali. V zavetišču smo oskrbeli in vrnili v okolje več kot  11.000 mačk živečih prosto v okolju.

 

Naj prazniki za vas in vašega štirinožnega ljubljenčka minejo čim bolj mirno. 

Želimo vam obilo veselja ter kosmate sreče v toplem zavetju in v najboljši družbi!


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si