SZJ: trening psov v Zavetišču Ljubljana 

02.05.2020

Trenutno je v zavetišču 5 psov, ki so v procesu treninga s pozitivno spodbudo, v pasjem svetu bolj znanega kot kliker trening.

Vsak pes ima svojo osebnost in svoje karakterne značilnosti. V zavetišče prihajajo psi z večinoma nepoznano preteklostjo in izkušnjami. Srečujemo se tudi s tistimi, ki imajo vedenjske težave oz. pomanjkanje socializacije. Preko treningov s pozitivno spodbudo jim nudimo socializacijo, pridobivamo njihovo zaupanje, jih učimo osnovnih vaj poslušnosti in trikov.

 

Ko pride pes v zavetišče, je običajno negotov, prestrašen ali agresiven. Najprej vzpostavljamo osnovni stik in iščemo mirne odzive kužka na našo prisotnost ter to tudi nagradimo. Psa navadimo, da mirno vzame hrano iz roke ali pa iz tal, odvisno od značaja in izkušenj. Nato pričnemo z osnovnimi vajami. Psa navadimo naučimo, da kliker pomeni nekaj res dobrega. To storimo tako, da kliknemo in nato takoj ponudimo psu hrano. Običajno psi zvok klikerja povežejo v znak potrditve že v enem ali dveh trening seansah. Nato nadaljujemo z ostalimi osnovnimi vajami kot so ''pridi'', ''sedi'', ''poleg''. Ves čas smo pozorni na to, da je kuža ob nas sproščen in da se preko treninga vzpostavlja pozitiven odnos do človeka.

 

Treningi psov potekajo vsakodnevno, pri bolj zahtevnih psih pa večkrat dnevno.

 

Da psom omogočimo čim bolj kvalitetno bivanje, že skoraj 10 let izvajamo program sprehajanja s pomočjo prostovoljnih sprehajalcev, ki v najprej opravijo tečaj za osnovni kliker trening.

 

Pomembno je, da s psom na isti način delajo tako naši oskrbniki kot tudi prostovoljni sprehajalci. Le tako je mogoče doseči, da pes razume kaj od njega pričakujemo. V ta namen smo leta 2011 vzpostavili nov program sprehajanja. Z rednimi sprehajalci, ki so pri nas opravili tečaj, vsa ta leta zelo dobro sodelujemo in program se je izkazal za zelo uspešnega.

 

Zavetišče Ljubljana 

 

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si