Akcija Zavetišča Ljubljana ob svetovnem dnevu Zemlje: 

22.04.2020


Zakaj je pomembno pobirati pasje iztrebke

 

Pobiranje pasjih iztrebkov za našim kosmatincem je izredno pomembno, da ohranimo čistejše in bolj varno okolje. Zato smo ob svetovnem dnevu Zemlje v Zavetišču Ljubljana pripravili nekaj praktičnih rešitev, s katerimi bo pobiranje pasjih iztrebkov lažje in hitrejše ter bo postalo del sprehoda z našim ljubljencem.

 

Zakaj iztrebkov ne pustimo v naravi?

Čeprav se pasji iztrebki zdijo kot naravno gnojilo, temu ni tako. Psi uživajo beljakovinsko bogato hrano, kar pomeni, da so njihovi iztrebki pravi koncentrat dušikovih spojin, ki lahko škodljivo vplivajo tako na kopenske kot vodne organizme. Iztrebki lahko vsebujejo patogene viruse, bakterije in notranje zajedalce, zato se z njimi lahko prenašajo različne bolezni.

 

Občine nameščajo v parke in na druge zelene površine posebne koše za zbiranje pasjih iztrebkov. V mestni občini Ljubljana jih je več kot 230, v Kranju 74, v občini Brezovica 45, v občini Naklo 26 in v Borovnici 15. V občini Tržič so vsi koši na javnih površinah namenjeni tudi pasjim iztrebkom. Namestili so jih 95. Na območju občine Grosuplje pa imajo nameščenih 24 košev.

 

Pet praktičnih rešitev za zagate pri pobiranju iztrebkov

·         Da se nam na sprehodu ne zgodi pozabljivost, si vrečke vnaprej namestimo na povodec, pasjo ovratnico ali na posebno držalo za vrečke. Tako bodo stalno pri roki in kolikor jih bomo potrebovali.

·         Ker ne želimo dodatno obremenjevati Zemlje s plastičnimi vrečkami, izberemo biorazgradljive. Pri tem moramo biti pozorni, da so resnično kemijsko razgradljive. Velikokrat pod oznako biorazgradljivo naletimo na vrečke, ki pod fizikalnimi vplivi samo hitreje razpadejo na mikroplastiko, v resnici pa niso biorazgradljive.

·         Seveda je nadležno vrečko s pasjimi iztrebki prenašati naokoli, zato vnaprej strateško načrtujmo. Še preden se odpravimo na daljši prehod v naravo, našega ljubljenca spodbudimo, da opravi potrebo v bližini naselja, kjer so nameščeni pasji smetnjaki ali kontejnerji z mešanimi komunalnimi odpadki. Nikakor pa ne smemo vrečke z iztrebkom pustiti v naravi, saj tako poleg iztrebka naravo onesnažujemo še s plastiko.

·         V mraku ali ponoči resnično težko opazimo smrdljivi kupček, zato si pomagamo s svetilko, ki je lahko obesek za ključe ali naglavna svetilka.

·         Ker pasji iztrebki lahko vsebujejo patogene viruse, bakterije ter notranje zajedalce in niso gnojilo, se ne smemo delati, da nas nihče ne vidi. Tudi če je to res, pri sebi vemo, kako moramo ravnati in poskrbeti za čisto in varno okolje.

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si