Kaj storiti z domačimi živalmi, ki so bile v stiku z osebo, ki je bila okužena s korona-virusom? 

26.03.2020

Trenutno širjenje bolezni COVID-19 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus ali zbolele zaradi okužbe korona virusom.


Ker pa si lahko živali in ljudje delijo bolezni (znane kot zoonotske bolezni), ljudem, ki so okuženi s korona virusom priporočamo, da omejijo stike z domačimi živalmi.

Pri ravnanju z živalmi in skrbi za njih je potrebno izvajati osnovne higienske ukrepe. To vključuje redno umivanje rok pred in po ravnanju z živalmi in s hrano za živali. Potrebno se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi.

Ljudje, ki so bolni ali v karanteni zaradi možne okužbe s SARS-CoV-2, naj se, kolikor je le mogoče, izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za domače živali naj skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni možno, naj vzdržujejo dobro higieno in če je le mogoče nosijo masko za usta in nos.

 

Več informacij v zvezi korona-virusom in hišnimi ljubljenci najdete na spletni strani Veterinarske fakultete: https://www.vf.uni-lj.si/novice/pojasnila-za-lastnike-ljubiteljskih-zivali-o-koronavirusu

 

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si