NUJNO OBVESTILO: Omejeno delovanje Zavetišča Ljubljana 

13.03.2020

Zavetišče Ljubljana ostaja odprto, vendar do nadaljnjega zaradi razglašene epidemije posluje v omejenem obsegu.

 

Zavetišče izvaja le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali.

Vse skrbnike živali naprošamo, da vsako pogrešanje njihove živali takoj javijo zavetišču, na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice), ki bo prijavo zabeležilo v evidenco.

Prav tako vse najditelje živali naprošamo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč vsi predhodno zavetišče obvestijo o najdbi živali na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (št. 2 za nujne klice). Morda je skrbnik živali le korak, dva vstran.

Lastnik živali, ki kaže znake okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje), ki so značilni za okužbo z novim koronavirusom, naj ne vstopajo v Zavetišče. Po izgubljeno žival naj pride druga zdrava oseba, kateri lastnik preda potni list hišne živali in pooblastilo za prevzem živali.

Ogledi in posvojitve potekajo v omejen obsegu v času uradnih ur. Pred prihodom v zavetišče je zaželeno naročanje na telefonsko številko: (01) 256 02 79 (splošne informacije). Vse živali v zavetišču, ki so na voljo za posvojitev, so objavljene na spletni strani, kjer si jih vsi zainteresirani lahko ogledajo, in sicer psi TUKAJ na povezavi:  in mačke TUKAJ.

Skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje odsvetujemo obisk zavetišča vsem, ki kažejo znake obolenj, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

Prosimo, da vstopate na območje zavetišče v skladu z navodili zaposlenih. Ob prihodu v zavetišče vse obiskovalce naprošamo, da se prijavijo na recepciji, kjer bodo zavedeni v seznam obiskovalcev ter prejeli navodila za potek ogleda in posvojitve, vračanja izgubljene živali. Prosimo, da v objekte vstopate posamezno in samo na poziv zaposlenih.   

Na vhodih v objekte so nameščena razkužila in ob umivalnikih tudi razkužilna mila, katera prosimo uporabite najmanj ob prihodu ter odhodu, po potrebi tudi med postopkom. Razkužila so prav tako na voljo v vseh toaletnih prostorih.

Trenutno ni dokazov, da se hišni ljubljenčki ali druge domače živali lahko okužijo z novim koronavirusom. Tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.  Kljub temu pa mednarodna veterinarska organizacija priporoča:

-          osebe, ki so v karanteni doma oziroma (»self – quarantined«) zaradi pojava okužbe z novim koronavirusom, obdržijo hišne ljubljenčke pri sebi;

-          da mačke (čim dlje) bivajo znotraj bivalnih prostorov in se ne oziroma se manj gibljejo na prostem;

 -          da se o vprašanjih glede okužb živali s koronavirusi posvetujejo z izbranim veterinarjem

-          da se poskrbi za hišne ljubljenčke, če morajo lastniki na zdravljenje v bolnico.

V primeru prijave zapuščene živali okuženega skrbnika prosimo, da obvestite pristojni urad veterinarske inšpekcije (http://www.arhiv.vurs.gov.si/si/o_veterinarski_upravi/organiziranost/obmocni_uradi/ ) oziroma center za obveščanje 112.

 

O nadaljnjem dogajanju vas bomo obveščali na spletni in Facebook strani Zavetišča Ljubljana.O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si