ZAVETIŠČE LJUBLJANA OBVEŠČA IN VOŠČI 

17.12.2019

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je bilo ustanovljeno 4. oktobra 2002, na svetovni dan živali. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana za lastne potrebe oskrbe zapuščenih živali. Zavetišče je namenjeno oskrbi zapuščenih domačih hišnih živali (psov in mačk) s področja Mestne občine Ljubljana in je notranja organizacijska enota javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana.

 

ZAVETIŠČE LJUBLJANA OBVEŠČA IN VOŠČI

 

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana je bilo ustanovljeno 4. oktobra 2002, na svetovni dan živali. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana za lastne potrebe oskrbe zapuščenih živali. Zavetišče je namenjeno oskrbi zapuščenih domačih hišnih živali (psov in mačk) s področja Mestne občine Ljubljana in je notranja organizacijska enota javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana.

V zavetišču Ljubljana je zapuščenim in izgubljenim živalim zagotovljena pomoč, oskrba in začasna namestitev dokler se živalim ne najde starega ali novega lastnika. V povprečju v Zavetišču Ljubljana oskrbimo od 2.000 do 2.500 zapuščenih živali. Do sedaj je zavetišče Ljubljana oskrbelo že več kot 28.700 živali (več kot 7.300 psov in kar 21.230 mačk, ter tudi več kot 170 drugih hišnih živali). Podrobna poročila o delu zavetišča Ljubljana so objavljena na spletni strani zavetišča Ljubljana: www.zavetisce-ljubljana.si .

Veliko živali pobegne, se izgubi zaradi strahu, stresa. Živali, ki imajo srečo sprejmemo v zavetišče Ljubljana in jih na veliko veselje vseh vrnemo skrbniku. Kar nekaj pa jih takšne sreče nima in ostanejo za vedno izgubljene.

V zavetišču Ljubljana vsako leto beležimo povečan sprejem psov v mesecu decembru in januarju, kar potrjuje tudi grafični prikaz sprejema psov po mesecih.

Graf: sprejem psov po mesecih v letih od 2009 do 2016

 Graf

Izkušnje kažejo, da sta razloga za pobeg/izgubo psov najverjetnejša dva. Prvi je pokanje in drugi efekti pirotehničnih sredstev, ki se intenzivno uporabljajo v tem času leta. To lahko pse in tudi druge hišne živali prestraši do te mere, da pobegnejo, se izgubijo.

Drugi razlog, ki je tesno povezan s prvim je začasna oskrba pri prijateljih, sosedih ali sorodnikih, kjer pristane v času praznikov mnogo psov ker njihovi skrbniki odidejo na dopust, počitnice. Začasni skrbniki žival morda težje obvladujejo, so manj pazljivi, ali pa se žival preprosto želi vrniti domov.

Zavetišče Ljubljana vsem skrbnikom živali priporoča, da v primeru načrtovane odsotnosti psa vnaprej navadite na okolje, v katerem bo začasno bival. Psa dobro spoznajte z začasnim lastnikom, začasnega skrbnika pa opozorite na vse posebnostmi vašega ljubljenca. Prav tako je pomembno, da začasnemu skrbniku predate potni list psa in napišete pooblastilo za začasno oskrbo. Pri veterinarju preverite, da je pes primerno označen (mikročipiran). Tako bo namreč vračanje morebiti izgubljenega psa precej manj zapleteno. Začasni skrbnik naj bo seznanjen, kako ravnati v primeru izgube psa in sicer ob vsaki izgubi naj takoj pokliče zavetišče Ljubljana.

Enako naj pokliče tudi skrbnik drugih hišnih živali. Za druge hišne živali priporočamo, da če je le mogoče, naj ostanejo v domačem okolju. Začasni skrbnik jih naj obiskuje in oskrbuje v doma in verjetnost pobega bo tako veliko manjša.

Pred nami je praznični čas in z njim tudi pirotehnična sredstva. Težave s pirotehničnimi sredstvi so najbolj znane lastnikom tistih živali, ki močno doživljajo strah ob pokanju in bliskanju. Zavetišče skrbnikom prestrašenih ljubljencev svetuje, da svojim živalim v hiši ali stanovanju pripravite varno zavetje, kamor se bodo lahko skrile. To priporočamo tudi za živali, ki sicer bivajo zunaj. Živalim omogočite svojo bližino, hkrati pa ga ob pokanju ne tolažite, saj s tem potrjujete trenutno vedenje, povečujete strah. Raje živali poskušajte zamotiti z igro oziroma se vedite, kot da ni nič posebnega.

Vsem skrbnikom psov, sprehajalcem v tem prešerno razpoloženem prazničnem času priporočamo, da se izogibate lokacijam uporabe pirotehničnih sredstev oziroma izbirajte manj obljudene kraje. Poleg tega se za daljše sprehode raje odločajte v jutranjem času. V večernem času, ko je pokanja več, se za sprehod odločite le, če je nujno. Na spremembo dnevnega ritma psa privajajte postopoma. Začnite že sedaj.

Pes naj bo ves čas sprehoda na povodcu. Preverite, če so ovratnica, oprsnica… in povodec brezhibni. Pes ob nepričakovanem poku namreč odskoči, potegne in poškodovana oprema lahko popusti. Pes se požene v brezglavi beg in se izgubi. Ob pokanju ostanite čim bolj ravnodušni, kontrolirani in ne vznemirjajte sebe, še manj vznemirjanje prenašajte na psa. Psa ne tolažite, crkljajte (tako potrjujete neželeno vedenje), temveč se delajte, kot da ni nič posebnega oziroma pozornost preusmerjajte drugam (igra, vzgoja in nagrajevanje…)

Če se kljub vsemu vaša žival izgubi, izgubo takoj prijavite zavetišču Ljubljana in ob tem podajte tudi svoje kontakte. Najdeno žival iz zavetišča lahko prevzame le lastnik ali pooblaščeni začasni skrbnik. Ob tem je potrebno predložiti veljavni potni list hišne živali, s katerim se dokazuje istovetnost živali in lastništvo. Ti ukrepi so potrebni za preprečevanje morebitne nepooblaščene odtujitve živali.

Če zgoraj omenjeni ukrepi za zmanjševanje stresa pri živali ne pomagajo dovolj, potem priporočamo, da obiščete veterinarja in zaprosite za pomirjevala. To naj bo res skrajen ukrep.

In ne pozabite. Če žival uide, se izgubi takoj kličite zavetišče!

 

Pa prijetne, predvsem mirne, srečne praznike v najboljši družbi!

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si