Zavetišče Ljubljana svetuje: Ne vozite mačk domov 

01.08.2018

Pozdravljeni, na morju smo našli muco. Že nekaj dni se mota okoli našega apartmaja, zato jo hranimo. Je zelo prijazna in se je v teh nekaj dneh kar navezala na nas, zato smo se odločili, da bi jo peljali domov.

 

Neredko se zgodi, da med dopustovanjem na morju naletimo na mačko ali psa, ki se zadržuje ob našem šotoru ali apartmaju. Ker nam po nekaj dneh priraste k srcu, marsikdo pomisli, da bi jo odpeljal domov v Slovenijo in na nek način posvojil.

 

Žal stvar ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Za začetek ne vemo, ali ima žival lastnika (čeprav se zdi, da ga nima). Poleg tega mora biti žival za prehod državne meje mikročipirana, cepljena in imeti mora potni list.

 

Zakonodaja glede zapuščenih živali se od države do države razlikuje, na Hrvaškem je na primer bolj stroga od slovenske. Oskrba zapuščenih živali pa poteka podobno kot v Sloveniji.

 

Kaj storiti, če na morju najdete žival?

 

Smiselno je, da v času bivanja na dopustu najprej pozanimate, ali ima žival lastnika. Če ga ima, ga obvestite o najdbi in jo vrnite.

 

Če žival nima znanega lastnika, priporočamo, da se obrnete na tamkajšnje pristojno zavetišče ali kontaktirate najbližjo veterinarsko ambulanto, kjer vam bodo svetovali, kaj storiti.

 

Zavetišče Ljubljana odsvetuje, da živali, najdene na morju, vozite v Slovenijo.

 

Pri morebitnem prehodu državne meje z najdeno živaljo namreč tvegate zaplete na meji.
Predvsem pa obstaja velika nevarnost širjenja bolezni, tudi eksotičnih, ki jih pri nas še ni oz. so redke, ob morju pa vse bolj pogoste. Ker živali v notranjosti niso tako odporne, so lahko posledice za živali pri nas veliko hujše. Najbolje je za živali poskrbeti tam, kjer so in kjer lokalne organizacije najbolje poznajo razmere.

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si