Beni 

31.03.2016

Poleti 2014  sem v zavetišču Gmajnice posvojil psa Benija, ki je alergičen na skoraj vse: pšenico, riž, grah, sojo, vse vrste pršic. Alergičen je na plastiko, kar pa sem ugotovil šele sam, in to na precej zoprn način za psa.

V zavetišču sem dobil vse napotke in izvide o alergijah in sem se jih tudi držal, vendar vse to ni pomagalo. Nabavil sem brikete, ki so priporočeni, jih takoj po odprtju razparceliral po vrečkah in jih zamrznil. Po kakšnem mesecu mu je pričela izpadati dlaka in je  bil po trebuhu in prsnem košu kmalu popolnoma gol. Obiskal sem zavetišče in psa pokazal veterinarju in prosil za nasvet. Takoj mi je povedal, da so to krive pršice v briketih in da bo potrebno hrano kuhati. Lahko je polento, meso in zelenjavo, naravnost obožuje tudi jabolka, ki jih dobivam pri sestri. Začelo se je dolgotrajno zdravljenje z antialergiki, pa se ni nikamor premaknilo, rešitve so bile samo kratkotrajne, toliko, da ga po injekcijah ni srbelo kakšnih 10 dni.

Zato sem po pogovoru z veterinarjem Cepudrom naročil antialergijski serum, ki ga delajo na Nizozemskem in ga naredijo za vsako žival posebej ter vsebuje doze, ki zadostujejo cca za eno leto, dobiva pa injekcije vsak mesec. Ta mesec je dobil četrto dozo in zadnjič sem opazil, da mu že rastejo dlake po trebuhu! Sedaj pa še o alergiji na plastiko. Ker se po tleh najde najrazličnejša hrana vključno s kruhom, sem 10.6.2015 Beniju nabavil nagobčnik, ki ga je bil  zelo »vesel«, vendar se je hitro navadil. Nato pa 17.6.2015 opazim močno praskanjem okoli ušes in opazim, da se je spraskal do krvi, zato ga peljem k veterinarju – vnetje ušes. Dobiva kapljice in ušesa pozdraviva. Potem pa 13.7.2015 – vnetje ušes, ponoviva vajo, pa spet 12.8.2015 in 13.9.2015.

Takrat se pri veterinarju pogovarjava, kaj bi lahko bil vzrok in pri gledanju kartoteke opazim te datume, ki jih prej nisem povezoval in rečem veterinarju, da bom doma pogledal račun, kdaj sem kupil nagobčnik. To sem res storil in ugotovil, da je bil nabavljen teden dni pred prvim vnetjem. Takoj sem ga nehal uporabljati in oktobra vnetja ni bilo več! Potem sem mu dal nagobčnik, ki sem ga imel že od prej in čez deset dni je bilo vnetje spet tu! Sedaj sem ga dal narediti iz usnja in bom počakal, kakšen mesec, da vidim, če bo to pomagalo, imam pa slab občutek, da prav tako ne bo dobro. Ni pomagalo in sedaj hodiva pač brez nagobčnika.

Trudimo se, da Beniju olajšamo življenje. Zelo rad mi leži v naročju in spi. Je pa krasen pes in poln ljubezni, zato hvala zanj!
Gojko

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si