Črne mačke  

27.10.2014

Črna. Črna barva je barva skrivnosti, neznanega. Simbolizira strah, zlo, nesrečo, žalost… Simbolizira pa tudi moč, eleganco, bogastvo, naprednost in tudi spolnost.

 
Tudi mačka ima močan simbolni pomen. Je lahko prijazna, a hkrati svojeglava, samostojna. Je dovolj prebrisana, da kljub vsemu svojemu skrbniku ''zleze pod kožo''. Je gibka, elegantna in še danes se ji pripisuje izrazito ženstvenost. Tudi mački se pripisuje moč, dvoličnost in spretnost ter zlorabo dobrin tega sveta. V sanjah imajo mačke vrsto pomenov, pogosto omenjeni so premišljenost, domiselnost in greh. Splošno poznana pa je tudi glasna mačja ženitev, ki občutljive prikrajša za spanec. Mačka se lahko pari z več samci, kar so nekateri povezovali s plodnostjo, drugi z razuzdanostjo.

 
Stari Egipčani so črnim mačkam pripisovali božansko moč. To niti ni tako težko razumeti, če pogledamo v enkrat žametne rumeno-zelene ali žareče rumene oči, elegantno telo, mehko dlako in ostre kremplje ter zobe. Tudi v drugih kulturah je (bila) črna mačka simbol sreče in blaginje.
 
Temačno plat so črnim mačkam najverjetneje pripisali v mračnem srednjem veku. Že črna barva po sebi je veljala za temačne sile. Mačke s svojimi lastnostmi in še črne barve so bile kot nalašč za ''grešne kozle''. Že nekdaj so se predvsem ženske, ki so živele bolj odmaknjeno od družbe, raje družile z mačkami. Navadno so te osebe bile tako ali drugače posebne in ni bilo potrebno veliko, da so bile označene za čarovnice, mačke pa za njihove spremljevalke in pomočnice. Po prepričanjih so čarovnice same lahko zavzele podobo črne mačke in se v črni noči prikradle kamorkoli. Črne mačke so predstavljale celo samega hudiča. Vsemu temu v prid govori tudi zapis papeža Gregorja IX., ki je leta 1932 zapisal, da so mačke hudičev instrument in simbol herezije. Tako kot čarovnicam so sodili tudi črnim mačkam in jim pripisovali krivdo za nesrečo in številne druge tegobe. Bilo je dovolj, da so žensko le videli s črno mačko.
 
Mračni srednji vek je že daleč za nami, vendar marsikaj ostaja v naši zavesti ali vsaj podzavesti. Tako so predvsem črne mačke ohranile skrivnostnost, ob čemer ima še marsikdo pomisleke ali celo občuti nelagodje, strah. Nastalo je veliko mitov.
 
Eden najbolj znanih mitov je nesreča, če nam črna mačka prekriža pot. V raziskovalni nalogi osnovnošolk Barbare V. in Nastje K. iz leta 2010 je bilo ugotovljeno, da je ta mit po pogostosti takoj za srečno štiriperesno deteljico. Skoraj 80% anketiranih verjame, da črna mačka, ki nam prekriža pot, prinaša nesrečo. Ta mit, ki naj bi nastal takrat, ko so odkrivali Ameriko poznajo in vanj verjamejo tudi mladi. To ''znanje'' jim najpogosteje posredujejo stari starši.
 
Tudi v zavetišču čutimo drugačnost črnih mačk in sicer tako, da jim težje najdemo dom. Samo v letošnjem letu smo, kot zapuščene sprejeli že 92 črnih mačk. Novi dom smo sicer našli 62 črnim mačkam, a veliko hitreje dom najdejo tigraste. Za črne mačke se po naših izkušnjah odločajo posvojitelji, ki so črno mačko že imeli.
 
Graf: Barve oddanih mačk po deležih
 
Odločili smo se, da skupaj z vami v tednu pred nami razbijemo mite o črnih mačkah in najdemo dom vsem črnim mačkam v zavetišču. Vsak dan bomo predstavili dva mita in dve črni mački. V petek pa pripravljamo NOČ ČRNIH MAČK. Sobice mačk bomo prilagodili priložnosti in uradne ure za oddajo podaljšali v noč do 18.30. Pomagala vam bo prijazna čarovnica Nina. Obljubljamo vam, da boste očarani. Dovolite si imeti svoje egipčanske boginje.
 
Torej ne pozabite, ogledi in posvojitve bodo na Noč črnih mačk, od 14.00 pa vse do 18.30.
 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si