REX 

11.06.2013

Reksi, Mirjam in Boštjan – ljubezen na stara leta

Reksi, Mirjam in Boštjan – ljubezen na stara leta

 

Med zapuščenimi psi je kar nekaj starejših psov. Tudi njih sprejmemo v zavetišče in jih oskrbimo pri svojih najboljših močeh. Veliko težje pa je po navadi najti novi dom zanje.  Običajno posvojitelji, ki pridejo v zavetišče, malce spregledajo starejše kužke, ki pa dostikrat niso prav nič drugačni ali slabši od mlajših zavetiščnikov. Resda včasih potrebujejo malce več časa, da se kaj naučijo, se navadijo na nekaj novega. So pa večinoma bolj potrpežljivi, večina njih bolj umirjena. Kakšnemu med njimi je življenje pustilo neprijetne spomine in potrebuje več pozornosti, potrpljenja in energije, kar pa zagotovo na svoj način povrne. Vsi posvojenci jo povrnejo, če so jo le prejeli na pravi način. Zato se najdejo posvojitelji, ki opazijo tudi takšne kužke.

Mirjam in Boštjan sta decembra 2012 iz Zavetišča Ljubljana posvojila 11-letnega Reksija. Pred kratkim smo obiskali vse tri in z Mirjam malce povprašali, kako to da sta se z Boštjanom odločila za posvojitev starejšega psa.

Mirjam, kako to, da sta se z Boštjanom odločila za posvojitev Reksija? Nenazadnje je bil ob posvojitvi star 11 let.

Mirjam: Reksijevo zgodbo sem poznala že od prej, saj mi je mama povedala zanj. Takrat je živel pri gospe, ki je trdila, da je velika ljubiteljica živali in da jih ima neizmerno rada, kljub temu pa je Reksija po cele dneve puščala samega, brez hrane, vode in sprehodov. Po intervenciji in odvzemu je Reksi končal v zavetišču, takrat sem se nekako odločila, da bi ga posvojila. Z Boštjanom sva se pogovorila in se strinjala, da bi Reksiju poskusila omogočiti primerno življenje, vsaj na stara leta.

Kakšni so bili prvi dnevi po posvojitvi?

Mirjam: Oba z Boštjanom naju je bilo malce strah, kako bo Reksija sprejela Prima, najina nemška bokserka, ki sva jo imela že pred Reksijem, in seveda kako bo Reksi sprejel njo. Upala sva seveda, da bo vse v redu in tako je tudi bilo. Prima je Reksija sprejela takoj, brez kakršnihkoli problemov. Nekaj »usklajevanj« sta sicer imela, na koncu pa mu je Prima »dovolila« živeti z njo (smeh).

Se Reksiju slaba izkušnja, ki jo je imel (zanemarjanje) kaj pozna? Bi rekla, da je zaradi tega kaj drugačen?

Mirjam: Niti ne, z Boštjanom se nama zdi, da je to pustil za sabo in da se veseli vsega, kar je še pred njim. Je skromen kužek, zelo učljiv in razigran. Mislim, da se mu pozna, da ga nihče ni razvajal in da ni imel »vsega«, zato tudi ne zahteva veliko. Čeprav je star 11 let, se to razen sivine pri gobčku praktično nikjer ne pozna, zato mislim, da ga čaka še kar nekaj lepih let.

Glede na svoje izkušnje z Reksijem, zakaj bi priporočili posvojitev starejšega psa?

Mirjam: Starejši psi si ravno tako zaslužijo še eno priložnost in niso prav nič drugačni kot ostali psi. Verjamem, da je kakšen nekoliko zaznamovan, ampak se mi zdi, da so večinoma kar v redu. V primerjavi z mlajšimi ali celo mladiči, so starejši psi že izoblikovani in že tudi vzgojeni. To pomeni, da je manj učenja in privajanja, obenem pa jih lahko brez večjih težav naučimo še česa novega. Midva z Boštjanom nisva imela niti enega zadržka, da Reksija ne bi posvojila, razen tega, kako se bo razumel s Primo. Ampak sta se takoj dobro »vzela skupaj«, tako da ni bilo težav.

Reksi je torej na star(ejš)a leta dobil krasen dom na obrobju Ljubljane, velikanski vrt, na katerem se lahko po mili volji nadivja, dva skrbna lastnika in še eno pasjo prijateljico za povrh. Do konca svojih dni bo tako lahko užival v življenju, ki bi ga moral živeti že vse od rojstva, če bi le bila njegova prva lastnica bolj odgovorna. Zato v Zavetišču Ljubljana vsem lastnikom živali in vsem bodočim posvojiteljem polagamo na srce, naj pred odločitvijo o posvojitvi dobro premislijo. Posvojitev je odgovorno dejanje, predvsem do živali, ki jo posvajate. Njej ste dolžni izpolniti obljubo, ki ste jo dali s podpisom posvojitvene pogodbe: da boste skrbeli zanjo do konca njenih dni.

 

Reks je eden od veliko zgodb o zapuščenem najboljšem prijatelju, ki kljub letom in svojim posebnostim najde nove prijatelje. Ste vi lahko psu najboljši prijatelj? Vas leta in morebitne muhe ne motijo ozirma ste pripravljeni na potrpežljiv nov začetek? Zagotovo vam bo povrnjeno.

Zavetišče Ljubljana


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si