OKA 

11.06.2013

PISALA NAM JE NIKA IZ PASJE ŠOLE HARLEKIN

o    Oka je dve leti stara psička, posvojena iz zavetišča Gmajnice. Živi skupaj s starejšo psičko Tajo, prav tako posvojenko iz Gmajnic. Okina lastnica se je obrnila na pasjo šolo Harlekin zaradi Okinih težav, kot so posesivnost, izsiljevanje za pozornost in lajanje na hišni zvonec ter obiske. Kot je dejala njena lastnica Anja povsod mora biti prva in glavna.

Oko sem danes obiskala prvič in seveda me je pozdravila z glasnim, nemirnim in hrupnim laježem. Takoj sem opazila, da psička ni samozavestna in, da njena glasnost izvira iz strahu. Oka je negotovo - dominatna psička. Je žrtev lastnega strahu, nemira in odvečne potlačene energije, kar se kaže v njenem obnašanju. V njeni glavi je prevzela vlogo vodje, čeprav temu ni dorasla in tega sama ne bi izbrala. Bila je kot nasičena bomba, ki je eksplodirala ob vsaki priložnosti.

Oka se je umirila šele, ko sva sami odšli na sprehod. Ven iz njenega ozemlja, v katerem se je čutila močno. Vrnili sva se, ko sem opazila, da se je predala in postala umirjena.

V Okinem umirjenem stanju smo lahko začeli reševati težave. Nikoli psa ne prevzgajajte, če ni umirjen, podrejen, ali če je negotov. Naj pohvalim Okine lastnike, Anjo in njene starše katerim se vidi, da imajo Oko ne glede na to, da je težavna, zelo radi. Že to, da so si priznali, da
Oka potrebuje pomoč, je dokaz največje ljubezni, ki jo lahko izkažete psu.

Po začetnem pogvoru o pasji psihologiji, sva se z Anjo lotili prve težave, lajanje na zvonec. Da je bila Anja pripravljena sodelovati, se je izkazalo, ko ji je po nekaj poizkusih uspelo Oko ob zvoncu umiriti in spraviti v umirjeno stanje. Po dobrih pol urah, je Oka končno dojela, da se lahko spočije, saj je Anja odločno, mirno, a z ljubeznijo prevzela vlogo vodje, kar pomeni, da jo bo usmerjala in skrbela za to, da se ji ne bo zgodilo nič hudega. Verjeli ali ne, Oka na zvonec skoraj ni več reagirala.

Nadaljevali sva z vstopom tujca v hišo. Hiter rezultat je bil posledica umirjene in podrejene Oke. Anji je uspelo. Najbolj pa me je razveselilo to, da je Oka vendarle spoznala, da ji tujec v hiši ( jaz ) ne želi škodovati in, da je čas, da spozna kdo je sploh prišel. Prvič od kar sem vstopila v hišo, me je namreč pričela ovohavati - spoznavati, kar je dober znak.

Ker je Anja omenila tudi težavo z zaganjanjem skozi vrata ob odhodu z dvorišča, sva se lotili dela. Po nekaj popravkih je Anji uspelo v nekaj minutah. Ko je odprla vrata, je psička mirno, s spuščenim repkom, nagnjenimi ušeski, počakala na Anjin ukaz in šele nato mirno stopila skozi vrata. Isto smo ponovili ob prihodu domov.

Pri psih z vedenjskimi vzorci kot je Oka, ne smemo dopustiti, da kuža skače ali pleza po nas, zato je Anja obljubila, da bo Oka dobila pozornost šele, ko bo povsem mirna. Vem, da bo Anji in njeni družini uspelo in vem, da bo uspelo Oki, saj je čas, da se spočije in zaživi polno življenje srečnega psa.

Seveda vzgoja ni končana. Ker se takšno obnašanje ni razvilo čez noč, se ga tudi odpraviti ne da čez noč. A z doslednostjo in upoštevanjem pravil, vas lahko preseneti, kako hitro dojemljivi so psi.

Nadaljujemo z odpravljanjem Okinega strahu pred večjimi psi, zato jo bova naslednjič obiskala skupaj s Halom.

Do takrat pa Anja - mirno, odločno in samozavestno. Oka potrebuje vodjo.


Na drugi fotografiji sta Oka in Taja.

Tajo je posvojila Anja ( lastnica ) že pred, mislim, da osmimi leti, Oka je stara dve leti, posvojena pa je bila kot mladiček.

LP,

Nika

Pasja šola Harlekin

ALI LAHKO TUDI TI PONUDIŠ DOM KAKŠNEMU GMAJNIČARJU? ZA OGLED KLIKNI TUKAJ.

 


O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si