Strokovni napotki

Veterinarska ambulanta v Zavetišču Ljubljana je zaprtega tipa. To pomeni, da v njej ne opravljamo drugih veterinarskih storitev kot te, ki so namenjene našim trenutnim varovancem.

Sprejem živali

Po sprejemu živali v Zavetišče Ljubljana vsako žival pregledamo na prisotnost mikročipa in jo čimprej vrnemo znanemu lastniku. Kadar žival nima čipa in ostane v zavetišče, jo veterinarsko pregledamo. Če je žival videti zdrava, klinični pregled opravimo v roku 24 ur od sprejema živali v zavetišče. V primeru, da žival kaže znake bolezni ali poškodb, pa klinični pregled opravimo takoj oziroma najkasneje v roku 4 ur od sprejema v zavetišče.

Splošni pregled zajema pregled oči, ušes, vidnih sluznic in očesnih veznic, merjenje telesne temperature, pulza in frekvence dihanja, otipamo površinske bezgavke, ter poslušamo srce in pljuča.

Pri mačkah v času kliničnega pregleda opravimo tudi hitri test na virus mačje levkemije (FeLV) in pri mačkah, starejših od 6 mesecev, tudi na virus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV). Vsem mačkam odvzamemo tudi vzorec dlake, ki ga pošljemo v laboratorij na preiskavo na dermatofite (mikrosporija, trihofitija).

Po kliničnem pregledu živalim apliciramo tudi sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem.

Žival namestimo v karantenski oddelek.

O Zavetišču Ljubljana

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: info@zavetisce-ljubljana.si